Echipamentul foto nu a fost dintotdeauna acelasi. Am pornit la drum in 2014 cu un Canon 650D, alaturi de obiectivul de kit (18-55mm) si un Canon 50mm f1.8. Pe masura ce am inceput sa fotografiez la evenimente mi-am imbunatatit tehnica. Astfel, de un an mi-am definitivat echipamentul foto, care consta in aparate si obiective Canon.
In momentul de fata, ca body principal, folosesc Canon 6D. A fost primul meu aparat full-frame, pe care il am inca din iunie 2015. Saltul de la un aparat entry-level la un aparat cu senzor full-frame m-a socat. Diferentele erau considerabile. Culori mult mai bogate, contraste mai puternice, blur mai placut si multe altele. Dupa cum se poate vedea si in imagini, pe el am o husa de silicon cu model de camuflaj. Practic este o husa care are rolul sa protejeze corpul aparatului dar eu am cumparat-o pentru aspectul sau. Intr-adevar, este interesanta si sincer e amuzant cand toata lumea ma intreaba daca asa este aparatul sau daca i-am cumparat eu ceva.
Body-ul secundar este Canon 5D mark 1, clasic. Cunoscatorii se vor intreba de ce folosesc un aparat din anul 2005. Raspunsul este simplu: in primul rand m-a atras valoarea lui istorica. Cu totii stim ca gama Canon 5D a revolutionat fotografia digitala, mai ales modelul 5D mark III; sunt mandru ca pot fotografia, si inca fara probleme, cu 5D-ul clasic, batran, care a dat startul unei game de o asa mare valoare. In al doilea rand, ca body de back-up am avut initial un Canon 700D (pe care ma chinui sa il vand de vreo jumatate de an). Daca 700D-ul il puteam folosi doar in situatii critice, de urgenta, 5D-ul il pot avea ca o completare a lui 6D. Cel mai mult ma ajuta la evenimente pentru ca pot folosi doua obiective cu distante focale care isi vin in completare. Astfel, pe aparatul principal am montat 70-200mm iar pe cel secundar 24-70mm. Am avut noroc sa il cumpar S.H. de la un tip amabil si serios din Cluj, care a avut mare grija de el. A venit la pachet cu 5 acumulatori (dintre care 2 originali Canon), 4 carduri CF de 4GB si 8GB, la un pret foarte bun, avand in vedere si starea lui estetica: nici o zgarietura, insa dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos, cauciucul care proteja intrarea pentru USB si Audio Out a disparut. Nici o problema, e un compromis mic daca e sa il compar cu alte modele disponibile SH (zgariate, stricate, etc).
Obiective am doar trei: Canon 24-70mm f2.8L II, Canon 70-200mm f2.8L II si Canon 85mm f1.2L II.
Toate trei obiectivele au filtru de protectie din prima zi. 24-70 si 70-200 au filtru Zeiss iar 85-ul Hoya HD. Filtrele de protectie sunt foarte importante deoarece protejeaza lentila frontala a obiectivului de zgarieturi, murdarie sau alte lucruri nedorite.
Sistemul de blituri este alcatuit din trei blituri Nissin: Di700A si i60 si un Canon 430EX II (in prezent nu se mai fabrica). Pe acestea le declansez wireless prin commander-ul Air1. Este un sistem foarte bun, deocamdata nu am avut nicio problema cu ele. Declanseaza fara sa dea rateuri, acumulatorii tin destul de bine (aproximativ 800 declansari la un blit si 1000 declansari pt commander). In general nu folosesc puteri mai mari de 1/16, dar cand am fost nevoit sa o fac nu m-au dezamagit. Blitul Canon l-am „integrat” printr-un reciever Air R, compatibil cu commander-ul Air1. Bliturile Nissin sunt foarte performante, usor de folosit si reprezinta o alternativa foarte buna la bliturile Canon care costa destul de mult, dupa parerea mea.